KORISTEIDEN SYMBOLEISTA

Hautakivikoriste vertauskuvana

 
  Hautakivikoriste lohdun ja toivon symboli

  Hautakiveen liitettävä koriste voi olla joko pronssinen pienoisveistos tai reliefi (kohokuva). Aihepiiriltään hautakivikoriste liittyy useimmiten kristilliseen symboliikkaan, ylösnousemukseen, ikuiseen elämään ja sielun paluuseen Jumalan luokse.

  Hautakivissä yleisimmin käytetty symboli on risti. Risti on kristillisen ylösnousemuksen vertauskuva, joka symboloi ikuista elämää ja kuoleman voittamista.

  Lintu puolestaan symboloi sielua, ihmisen henkeä, joka on vapautunut ruumista. Lentäminen kuvaa ihmiselle suotua mahdollisuutta liikkua tästä maailmasta tuonpuoleiseen, maallisesta elämästä taivaalliseen. Samaan aikaan lintu on jumaluuden symboli.

  Kasviaiheet kuvaavat elämän kiertokulkua. Kukkien hauraus ja lyhytaikaisuus vertautuvat maan päällä vietettävän elämän katoavaisuuteen. Ikivihreät kasvit puolestaan, kuten suomalaiseen luontoon liittyvä mäntyaihe, muistuttavat meitä ikuisesta elämästä tuonpuoleisessa.

  Enkeliaiheet symboloivat vainajan jättämistä Jumalan huostaan. Enkeli on myös suremaan jäävien omaisten lohduttaja, joka tuo mukanaan viestin pelastuksesta.

  Pieni lapsi tai lintu kämmenellä kuvaa ihmistä Jumalan lapsena. Se muistuttaa meitä siitä, että me voimme erota rakkaastamme levollisin mielin, sillä vainaja on Jumalan huostassa.

 
 
© Taidevalimo Valusampo 2009